Een meerderheid van de Grieken steunt premier Alexis Tsipras in zijn afwijzing van het reddingsplan voor het land. Na het tellen van circa twee derde van de stemmen bij het referendum zondag waren de nee-stemmers ruim in de meerderheid.

Volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben zo’n 61 procent van de stemmers tegen de voorstellen van de internationale geldschieters gestemd.

Het Syntagma-plein in de hoofdstad Athene stroomde zondagavond vol met nee-stemmers die de overwinning wilden vieren. De opkomst bij het referendum ligt op 58 procent. Dat percentage maakt de volksraadpleging rechtsgeldig. Volgens de wet moet de opkomst hoger dan 40 procent zijn.

Dinsdag Europese top over Griekenland

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande willen dinsdag een top over de uitkomst van de volksraadpleging. De Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel zei dat het nagenoeg ondenkbaar is een nieuw steunprogramma voor Griekenland te bespreken als dat land zo duidelijk tegen verdere hervormingen heeft gestemd.

De G7 is niet van plan direct actie te ondernemen. De zeven belangrijkste wereldeconomieën gaven aan op zijn vroegst maandag met een verklaring te komen.

Tsipras wil weer praten

Tsipras van de linkse partij Syriza had de bevolking opgeroepen tegen de plannen van de geldschieters te stemmen. De Griekse regering kondigde onmiddellijk na het sluiten van de stembussen aan opnieuw te willen gaan praten met de financiers over een alternatief akkoord. ,,De mening van het volk is duidelijk'', liet woordvoerder Gabriel Sakellaridis weten. Volgens hem moet een nieuw akkoord binnen 48 uur ondertekend kunnen worden

Beurzen krijgen het zwaar maandag

Fondsbeheerders van een aantal van 's werelds grootste banken voorspellen een flinke duikeling van de aandelenmarkten nu de Griekse bevolking zich lijkt te hebben uitgesproken tegen de voorwaarden rond verdere noodsteun.

Griekse banken blijven dicht

Het afwijzen van het reddingsplan betekent niet dat de Grieken weer bij hun geld kunnen. Nadia Valavani, de viceminister van Financiën, benadrukte dat de restricties op banken van kracht blijven. Griekenland heeft de banken gesloten en ervoor gezorgd dat mensen nog maximaal 60 euro per dag op kunnen nemen bij de pinautomaten. De overheid hoopt daarmee te voorkomen dat banken leeg raken, omdat mensen massaal hun geld zouden willen opnemen.

Explosief referendum

De links-radicale Griekse premier Alexis Tsipras kondigde het referendum 26 juni plotseling aan, net toen de conflicten tussen Athene en zijn schuldeisers bezworen leken te worden met een nieuw akkoord.

Tspiras riep de bevolking op in de stembusgang van zondag tegen recente voorstellen van de schuldeisers te stemmen. Die voorstellen zijn overigens officieel niet meer geldig, na het verlopen van het oude steunprogramma voor Griekenland op dinsdag 30 juni.

Zonder nieuwe afspraken over noodkredieten kan Griekenland 20 juli de Europese Centrale Bank geen 3,5 miljard euro terug betalen. Het zou kunnen leiden tot de stopzetting van steun van de ECB aan wankele Griekse banken.

Meer acuut nog is wat er met de huidige noodsteun voor Griekse banken gebeurt. Die is sinds een week bevroren en zonder verhoging van het steunplafond voor Griekse banken kunnen die al binnen enkele dagen zonder cash komen te zitten.

Merkel en Hollande maandag bij elkaar

Angela Merkel reist maandag naar Parijs om daar met François Hollande te praten over de uitkomst van het referendum in Griekenland. Het gesprek met de Franse president zal in de namiddag beginnen en worden voortgezet tijdens een diner.

,,Ze zullen praten over een gezamenlijke aanpak van de situatie in Griekenland'', aldus woordvoerder Steffen Seibert. ,,Over hoe we verder moeten na het referendum en hoe we de nauwe samenwerking tussen Duitsland en Frankrijk kunnen voortzetten.''

Merkel en Hollande gaan het waarschijnlijk ook hebben over het nieuwe steunpakket, waar Griekenland afgelopen week om vroeg. De Griekse premier Alexis Tsipras stuurde de eurolanden een brief om een nieuwe tweejarig steunpakket via het Europese noodfonds ESM te laten lopen, om de financiële behoeften van het land volledig af te dekken en de schuldenlast te saneren. Merkel zei toen het referendum te willen afwachten voor ze zou reageren op dat verzoek.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl